logo logo

2023-08-01

Értékesített termékek kimutatása


A funkció használatával az értékesített termékekről készíthetünk tételes kimutatásokat és összesítéseket az értékesítés mennyiségérre, értékére és árrésére vonatkozóan.

 

Használati feltételek

„Értékesítések termékek szerinti kimutatása” jogosultság megléte szükséges.


Használata

A szűrési feltételek beállítását a bal oldali sávban találja. Az időszak időintervalluma több módszerrel is beállítható. A lenyíló mezőben megjelenő naptár segítségével, begépelve a helyes dátumot, illetve az „Ekkortól” és az „Eddig” feliratokra jobb egérgombot nyomva megjelenő helyi menü segítségével. A választható „Ekkortól” dátumopciók: mai nap, ennek a hétnek az első napja, előző hét első napja, ennek a hónapnak az első napja, előző hónap első napja, ennek az évnek az első napja, előző év első napja. A választható „Eddig” dátumopciók: mai nap, ennek a hétnek az utolsó napja, előző hét utolsó napja, előző hónap utolsó napja, előző hónap első napja, előző év utolsó napja. 

A kimutatás alapja rádiógomb segítségével adható meg:

  1. minden értékesítés,
  2. csak a számlák,
  3. csak a szállítólevelek,
  4. szállítólevelek és számlák,
  5. tényleges raktári kiadás.




Minden értékesítés

  • Azon szállítólevelek, melyek teljesítési ideje a megadott időszakba esik és nem sleppes értékesítésre lettek kiadva.
  • Azon számlák, melyek nem szállítólevéről készültek és a telesítési időpont a megadott időszakba esik.
  • Azon raktári kiadások, melyek dátuma a a megadott időszakba esik és a fejlécen szereplő mozgásnemnél a törzsben az "értékesítés" be van jelölve.

Ez az előzőhöz hasonló módszer, kiegészítve azon raktári kiadásokkal,  melyek "értékesítés" jelöléssel rendelkeznek.


Csak a számlák alapján:

  • Csak a leszámlázott tételeket veszi figyelembe, a számlákat a teljesítés ideje alapján szűri.

Ennek a módszernek a segítségével készített gyűjtés értéke meg kell hogy egyezzen a kimenő számlák számviteli kimutatásaival. Hátránya, hogy időbeni eltolódás lehetséges a szállítólevél teljesítési időpontja (a valós árumozgás ideje) és a számla teljesítés ideje közt. Amennyiben a számla szállítólevélről/szállítólevelekről készült, akkor a kiadó raktár, az üzletkötő vagy a tényleges teljesítés helye szerinti szűrés sem lehet reális.


Csak szállítólevelek alapján

  • Csak a szállítóleveleken szereplő tételeket veszi figyelembe, a szállítóleveleket a teljesítés ideje alapján szűri.

Ennek a módszernek a használatával a kizárólak a szállítólevelek alapján készíthetünk kimutatásokat, függetlenül attól hogy le kell-e vagy le lett-e számlázva az adott szállítólevél. A raktárból történő kiadás sem gyűjtési szempont.

 

Szállítólevelek és számlák szerint

  • Azon szállítólevelek, melyek teljesítési ideje a megadott időszakba esik és nem sleppes értékesítésre lettek kiadva.
  • Azon számlák, melyek nem szállítólevéről készültek  és a telesítési időpont a megadott időszakba esik..

Ez egy viszonylag jól használható kimutatási forma, de nem éri el az első módszer pontosságát. Az értékesítési érték nem vethető össze a megadott időszakra vonatkozó kimenő számlák összesen értékével! A reális képhez szükséges, hogy a szállítólevélen a valós árak legyenek, mert amennyiben a tétel más áron lesz leszámlázva, akkor az megtévesztő lehet.


Tényleges raktári kiadás három részből dolgozik:

  • Kimenő számlák, melyek a teljesítési időpontja a megadott időszakba esik és a tétel raktárból lett kiadva.
  • Szállítólevelek, melyek teljesítési időpontja a megadott időszakba esik és raktárból lett kiadva.
  • Kiadási bizonylatok, melyek dátuma a a megadott időszakba esik és a fejlécen szereplő mozgásnemnél a törzsben az "értékesítés" be van jelölve.

Ez a módszer adja a legpontosabb képet az értékesítés pontos idejére, mennyiségére vonatkozólag, de jellegéből adódóan az értékesítési érték nem vethető össze a megadott időszakra vonatkozó kimenő számlák összesen értékével! A reális képhez szükséges, hogy a szállítólevélen a valós árak legyenek, mert amennyiben a tétel más áron lesz leszámlázva, akkor az megtévesztő lehet. Ennél a módszernél lehet a legreálisabban szűrni az üzletkötőkre, kiadó raktárra, stb.




A csoportosítás ugyancsak rádiógombbal állítható: termékenkénti összesítés, partnerenkénti összesítés, üzletkötőnkénti összesítés, termékcsoportonkénti összesítés, havonkénti összesítés, tételes.

Jelölőnégyzet segítségével állítható, hogy a termék neve a bizonylaton szereplő vagy a cikktörzsből vett legyen-e. Amennyiben a jelölés nincs bekapcsolva, úgy a bizonylaton szereplő termék neve kerül a kimutatásra, ami azt jelenti, hogy ha egyedi megnevezést használtak a bizonylaton, akkor több soron fogja a termék értékesítéseket szerepeltetni. 

Jelölőnégyzet segítségével állítható, hogy az üzletkötő a bizonylaton beállított vagy a partnertörzsben szereplő legyen-e. Amennyiben a jelölés nincs bekapcsolva, úgy a bizonylaton szereplő üzletkötő kerül a kimutatásra.


A „Lekérdezés” gombra kattintva a beállított paraméterek alapján a program a táblázatos részben megjeleníti az eredményt. Legyűjtésre kerül: a bizonylat száma, a teljesítés ideje, a vevő neve, a termék megnevezése, a mennyiség, mennyiségi egység, nettó egységár, valuta, nettó eladási érték, árrés alapja, árrés kulcsa, árrés tömeg és a súly.


A táblázat bal felső sarkában található csillag szimbólumra kattintva lehet beállítani a megjelenítendő mezőket. Ezen beállítást az alsó gombsornál található floppy gombbal el is mentheti, a későbbiekben is használhatja. 


A táblázat feletti keresőmező segítségével könnyedén kereshet a leválogatott adatok között. Bármely oszlopfejléc kihúzásával pedig az adott oszlop szerinti csoportosítás érhető el.

A kimutatásokról diagram is készíthető. A megjelenítendő adatok rádiógombbal választhatóak: nettó érték, árrés tömeg, súly.

Az alsó gombsornál található három nyomtatás ikon:

  • A bal oldali gomb segítségével a leszűrt adatokat excel táblázatként tudja lementeni.
  • A középső gombbal a táblázatban leszűrt adatokat nyomtatja ki.
  • A jobb oldali gombbal nyomtatható ki a kimutatás formátumba öntve.