logo logo

Üzletkötői Rendelésfelvétel

A mobil applikáció a terítőjáratokat működtető cégek (pl. húsnagykereskedések, tejüzemek, pékségek) igényei szerint készült, de természetesen más területeken is jól alkalmazható. Kiegészíti és összedolgozik a PmCode NextStep rendelés moduljával. Használatával az üzletkötő a vevő telephelyén veheti fel a megrendeléseket és továbbíthatja a központi rendszerbe. Ezáltal időt takarít meg, pontosabbak a felvett megrendelések, gyorsabb lehet a kiszállítás megszervezése, optimalizálható a raktárkészlet.


Az applikáció rendelkezésre áll Androidon és iOS-en, telefonon és tableten egyaránt.

Az üzletkötő a rendelés felvétele közben a helyszínen, percre pontosa láthatja a
 • A vevő lejárt rendezetlen számláit
 • A vevő termékenkénti rendeléseit
 • Pillanatnyi raktárkészletet. (aktuális, foglalt, teljesítéskor várható)
 • A termékek listaárait, egyedi árait, kedvezményeit, akcióit, valamint jogosultság függően a szerződéses és a tényleges beszerzési árakat

Megadható a rendelés az elsődleges (db/kg/stb.) és másodlagos (karton/doboz/raklap/stb.) mennyiségi egységre egyaránt, valamint ellenőrzésre kerül a termék oszthatósága is. A prioritással értékesítendő és a vevő által gyakran rendelt termékek kiemelten kerülnek megjelenítésre a rendelés felvitelekor. Beállítható egy időablak, amikor még az adott termékre a rendelés felvehető. Ezzel elkerülheti a késői megrendeléseket. Letilthatja a minimális eladási ár alatti értékesítést is.

Az üzletkötőnek lehetősége van -megfelelő jogosultság esetén- a vevő részére egyedi árat felvenni és beküldeni a központba.

A megrendelés a rögzítés befejezése után egy gombnyomásra bekerül a központi rendszerbe. Ezáltal azonnal foglalt készletbe kerülnek a megrendelt termékek, gyorsabban elkezdhető a teljesítés előkészítése, jobban tervezhető a szükséges beszerzés. A papír alapú visszajelzés helyett emailt küldhet partnerének a megrendelésről.

Az üzletkötő később lekérdezheti a központi rendszerből a hozzárendelt rendelések állapotát, teljesítettségét.


Használatához szükséges feltételek:
 • Az applikáció önmagában nem működőképes, használatához szükséges a PmCode NextStep 1.21.10-es (v. magasabb) verziója.
 • A program használata során adatkapcsolatot (WI-FI vagy mobilnet) igényel.

Az első lépések
 • Frissítse a PmCode NextStep programcsomagot az elérhető legújabb verzióra (minimum v1.21.10)
 • Telepítse a szerverre a mobil applikáció kiszolgálóját (ennek menete ezen dokumentációban megtalálható)
 • Töltse le a mobil eszközére a programot
 • Az első indításkor állítsa be a kiszolgáló elérhetőségét. Ennek lehetősége automatikusan megjelenik. Amennyiben mégsem (vagy módosítani akarja), akkor a fő képernyő jobb alsó sarkában található "Fogaskerék" megnyomásával léphet a "Beállítások" funkcióba.

A kiszolgáló telepítése és beállítása 
 • Ez a rész rendszergazdai ismereteket feltételez.
 • Amennyiben nem csak a vállalkozásának a telephelyén akarja használni a programot, akkor a routeren egy külső portot irányítsa át az adatbázis szervert futtató számítógép 211-es portjára. Ez az alapértelmezett portszám, de nem kötelező ezt használni. Mind a szerver, mind a kliens programban lehetőség van egyedi portokat beállítani. Más lehet a külső és a belső port, ajánlott a külső portot egy magasabb tartományból választani (15000 v fölötte).
 • Az adatbázis szervert futtató számítógépen rendszergazdai jogokkal indítsa el a PmCode NextStep programot. (Jobb klikk a program ikonjára, majd “Futtatás rendszergazdaként”)
 • A "Technikai műveletek"—>"Mobil applikáció szerverének telepítése és frissítése" menüpontba lépve állítsa be a paramétereket, majd telepítse és indítsa el a szolgáltatást. Ez a szolgáltatás lesz a felelős a mobil eszközökön futó program kéréseinek kiszolgálásáért.
 • A PmCode NextStep program frissítése után a szolgáltatást ebben a menüpontban manuálisan kell frissíteni.
 • A szolgáltatást engedje át a tűzfalon.
 • A fokozott biztonság érdekében VPN-t is használhat.

Felhasználók jogai 
A mobil applikációba történő belépéshez jelszó szükséges. Ez a jelszó megegyezik az asztali rendszerben használt jelszóval. A felhasználóknak alapértelmezetten nincs joguk a mobil applikáció használatára. Ezt külön engedélyezni kell számukra a PmCode NextStep program “Technikai műveletek—>Felhasználók és jogaik” menüpontjában a “Mobil Rendelés használata” joggal. Ezen kívül a belépéshez a "Jelenleg is itt dolgozik" jelölőnek be kell lenni pipálva. Minden felhasználó csak azokat az információkat éri el a mobil programban, amihez az asztaliban is joga van.

Beállítások
 • Szerver IP: Az az IP cím, amin elérhető az adatbázis. Ez lehet a szerverének belső IP címe, vagy a külső fix IP cím, esetleg egy dinamikus domain cím. Ha a belső IP-t adja meg, akkor a programot csak a cégének a belső hálózatára kapcsolódva tudja használni.
 • Port: Az adatbázis elérhetőségének port száma. Alapértelmezésben 211.
A funkció a fő képernyő jobb alsó sarkában levő "fogaskerék" megnyomásával érhető el. Ezen az oldalon lehet megadni, hogy milyen paraméterek segítségével érhető el az asztali PmCode NextStep programcsomag adatbázisa. A szükséges értékek megadásában cégének rendszergazdája tud segíteni.

Képek a programról: